Herbronnen & Vertragen op de Camino Espiritual
Begeleide reis - Najaar 2024
Klik hier voor alle details!
Als de Camino naar Santiago je roept...
lees dan in dit artikel hoe je er ook effectief aan begint!

Van Porto naar Santiago de Compostela, hoe het voor mij begon

Vroeger had ik weinig of niks met de Camino naar Santiago de Compostela. Op de één of andere manier had ik er me een beeld van gevormd dat me niet aansprak. Zoiets als te voet naar Scherpenheuvel gaan om in de basiliek een kaars te gaan aansteken, pepernoten kopen aan één van de vele kraampjes langs de straten, een terrasje doen en vervolgens weer naar huis gaan. Ik ben in mijn leven wel regelmatig in Scherpenheuvel geweest, maar nooit te voet…

Toen ik naar Braga (Noord-Portugal) verhuisde, viel het me snel op dat heel wat mensen hier al één of meerdere keren naar Santiago gewandeld zijn. Of gefietst. En dat was een nieuw gegeven voor mij. Want mijn beeld van de Camino, was een beeld van wandelaars. Wandelaars met grote rugzakken, vaak half strompelend vanwege de pijnlijke voeten. Mensen op ‘bedevaart’, die pelgrims genoemd worden.

Nog bij dat beeld over de Camino hoorden de woorden ‘afzien’, fysiek en mentaal, ‘doorbijten’, ‘blaren aan de voeten’, enfin het voelde eerder negatief dan positief.

Maar naarmate ik hier langer woon, en ik tijdens de pandemie het wandelen ontdekte, kreeg ik een ander beeld van de Camino. Een ruimer beeld. Een mooier, warmer beeld. Want plaatsen waar ik zo graag ga wandelen, blijken op de route naar Santiago te liggen. Zonder het te beseffen, had ik dus al meermaals een stukje Camino gewandeld. Ik ging er me verder in verdiepen en ontdekte dat ‘Camino wandelen’ hier zelfs een activiteit op zich is. Dat je om de Camino te wandelen niet noodzakelijk tot Santiago moet stappen. Een dagje of een weekend Camino wandelen is hier héél gebruikelijk. Je kiest één of een aantal etappes uit en weg ben je. Het pelgrimeren hoort er automatisch bij, want je ontmoet gegarandeerd andere pelgrims onderweg. Ieder met hun eigen verhaal en afkomstig uit alle delen van de wereld.

Zo gebeurde het dat ik in september 2020 de belofte maakte om exact een jaar later de Camino naar Santiago de Compostela te wandelen. Toch bleef het een beetje wringen en oncomfortabel voelen. De lange etappes, waarover ik vaak las, schrikten me af. Ik was bang dat ik onderweg niet de tijd zou hebben om te genieten van wat ik zag, hoorde, voelde. Op de één of andere manier resoneerde het niet met het ‘mindful wandelen’, dat ik ontdekt had en dat me al zoveel deugd gedaan had. Ik wou niet constant ‘moeten’ doorstappen, om tijdig op de volgende slaapplek aan te komen. Want dat deed me opnieuw denken aan de ratrace waar ik bewust uitgestapt was toen ik naar Portugal verhuisde.

Mijn oncomfortabel gevoel was plots van de baan toen ik er me bewust van werd dat er helemaal niet zoiets is als een reglement of een code die je móet volgen om de Camino op de ‘juiste’ manier te wandelen. Er is helemaal niemand die bepaalt welke afstand je per dag moet wandelen. Of fietsen, want dat kan ook! Er is ook niemand die bepaalt hoeveel dagen je over welke afstand moet doen. Dat bepaal je helemaal zelf. Ik koos voor een ‘slow camino’. Dat voelde voor mij het meest comfortabel en het resoneerde ook helemaal met de keuzes die ik gemaakt had m.b.t. mijn eigen leven.

Op 12 september 2021 stapte ik hier in Braga op de trein naar Valença, vanwaar ik mijn eerste camino, een traject van zo’n 125km, naar Santiago stapte. Op mijn manier. Op mijn tempo. In mijn ééntje, maar nooit alleen. Mét een zware rugzak. Maar gelukkig ook met elke nacht een comfortabel bed. Geluk is het juiste woord, ja. Want aan het einde van de dag op goed geluk een hotel binnen stappen om te informeren of er nog een kamer beschikbaar is, dat kon toen nog.

In 2023 heb ik de ‘Variante Spiritual’ gewandeld en die heeft me helemaal overdonderd. ‘De Camino roept je’, wordt wel eens gezegd en dat is inderdaad wat er gebeurd is. Ik ga sindsdien regelmatig enkele dagen of een weekje ‘Camino wandelen’. Elke voorbereiding is dan een ontdekkingstocht op zich. Zo weet ik nu dat er in Braga maar liefst 5 verschillende Caminoroutes passeren, elk met hun historiek, hun moeilijkheidsgraad en hun uitdagingen. En dat die routes als het ware in mijn achtertuin passeert, is iets waar ik alleen maar erg dankbaar voor kan zijn.

Camino wandelen heeft iets bijzonder, telkens opnieuw. Laten gebeuren wat moet gebeuren en openstaan voor elk magisch moment onderweg. Mensen ontmoeten en een babbeltje slaan. Genieten van een stuk fruit uit een kistje dat langs de weg staat met een bordje ‘voor de pelgrims’. Versleten, achtergelaten wandelschoenen en andere getuigen van menselijke inspanningen. Stickers met het telefoonnummer van lokale taxidiensten subtiel op paaltjes langs de weg. Je voelt aan alles dat dit een bijzonder pad is. Als de straatstenen konden spreken… Gelukkig kunnen ze dat niet, maar voel je aan alles dat dit iets bijzonder is. Iets magisch. Iets dat je wil beleven.

Droom jij ervan om ooit de Camino te wandelen, maar weerhouden angst of tijdgebrek of een andere belemmerende gedachte je?
Contacteer me en ik vertel je graag hoe we samen jouw droom kunnen waarmaken!

Bom Caminho!

De Portugese routes naar Santiago

De Camino naar Santiago is een duizendjarige route gevolgd door miljoenen pelgrims vanaf het begin van de 9e eeuw, toen het graf van St. James (Santiago) werd ontdekt in Galicië. Van overal ter wereld zijn er routes die samen één groot netwerk vormen, met als eindpunt Santiago de Compostela.

In Portugal zijn er verschillende routes, waarvan deze de meest gekende en meest gelopen zijn:

 • De Portugese Camino naar Santiago (Centrale route) is de belangrijkste Portugese route. Ze is al gelopen door miljoenen pelgrims.
 • De Portugese Camino langs de kust is belangrijk omdat ze pelgrims uit het meest westelijke deel van Portugal naar Santiago brengt. Vertrekkend in Porto, en vervolgens langs de kustlijn naar het noorden in de richting van Compostela.

Voor wie niet houdt van de grote drukte op de populaire routes, zijn er prachtige alternatieven in het Noorden van Portugal.
Kies je Braga als je vertrekpunt dan heb je de keuze tussen 5 verschillende routes:

 • 3 routes starten in Braga: Caminho da Geira e dos Arrieiros (ook wel de mooiste van alle routes naar Santiago genoemd), Caminho Minhoto Ribeiro en Caminho de São Rosendo
 • 2 andere routes passeren in Braga: Caminho de Torres (komende vanuit Salamanca) en Caminho Português Central por Braga (de oude centrale route)

Kies een programma op jouw maat

Staat het ook op jouw ‘verlanglijstje’ om ooit eens de Camino te wandelen? Of om nog eens opnieuw te wandelen? Of om te fietsen?

Misschien weerhouden de praktische voorbereidingen je om ook effectief op pad te gaan?

Dan is er goed nieuws, want je hoeft dat helemaal niet in je eentje te doen!

In het artikel ‘Als de Camino naar Santiago je roept’ vind je ongetwijfeld een manier die bij jou past om je droom te kunnen realiseren.

Wil jij je droom waarmaken? Kies de Camino die bij jou past!

Begeleide reis – 12-23 september 2024:
Herbronnen & Vertragen op de Camino Espiritual

‘Variant Spiritual’, het mooiste traject van de Portugese Camino routes

Van Vigo naar Santiago de Compostela

11 overnachtingen / 9 wandeldagen

Korte wandelafstanden per dag (gemiddeld 12 km)

Moeilijkheidsgraad van de wandelingen: gemiddeld

Bagagetransfer tussen de verschillende hotels

Datum: van 12 tot 23/09/2024

Max. 4 deelnemers!

Wil jij het mooiste traject van de Portugese Camino wandelen op een rustige manier en met een heel klein groepje (max. 4 personen)? Dan is dit je kans!

We wandelen samen de laatste 110 km van de mooiste route van de Portugese Camino: de Variant Espiritual!

Waarom zou jij inschrijven voor deze wandelreis (als het aanbod aan Camino wandelreizen al zo groot is 😉 )? 

 • Minimale stress bij de voorbereiding: alles wordt voor jou geregeld en georganiseerd
 • Je wandelt aan een rustig tempo, met voldoende tijd onderweg
 • De wandelafstand per dag is gemiddeld 12 km (min. 10 en max. 15 km)
 • Je wandelt met een héél klein groepje, max. 4 personen (2 x tweepersoonskamer) + ikzelf 🙂
 • Ik begeleid zelf de groep, mijn ervaring als pelgrim die de streek én de route kent, zorgt voor extra rust in je hoofd
 • Focus op het onderweg zijn en de dingen die je alleen maar ziet als je daar de tijd voor neemt
 • Tijd en ruimte voor fijne gesprekken, maar net zo goed om in je eentje de stilte en de rust op te zoeken, ook tijdens het wandelen
 • Je kan individueel inschrijven (dan deel je een kamer met iemand anders) of met twee personen
 • Tip 1: wil je de Camino wandelen samen met 3 vriend(inn)en, familieleden, collega’s, …? Dan is deze reis jullie uitgelezen kans!
 • Tip 2: mogelijkheid om je reis uit te breiden met een paar dagen in Braga, de 3de grootste stad van Portugal en tevens Camino-stad

Dit is géén ‘gewone’ reis, maar een cadeau voor jezelf!

*Programma onder voorbehoud van wijzigingen.

Datum: van 12/09 tot en met 23/09/2024

Prijs: 1.850 euro per persoon (op basis van logement in tweepersoonskamer) 

NIEUW! Een weekend Camino wandelen in Braga (begeleid)

Individueel of met een kleine privé-groep

Wil je kennismaken met de Camino én met Braga als startpunt? Dan is deze formule voor jou!

Je gaat 3 dagen op stap met mij. Ik neem je mee in Braga en toon je alle plekken die gelinkt zijn met de Camino en met San Tiago. We wandelen een etappe van de Caminho de Torres en verkennen een prachtig stuk van de Caminho da Geira e dos Arrieiros.

Wat brengt het jou?

 • Je logeert op een plek naar keuze in Braga (op eigen kosten)
 • Je maakt kennis met de Camino op een aangename en laagdrempelige manier
 • Alles wordt voor jou voorbereid en georganiseerd
 • Jij kiest het weekend
 • Je wandelt samen met een ervaren pelgrim die de stad én de route kent en die alles organiseert
 • Je kan 1-op-1 wandelen met je gids of met een klein aantal mensen die je zelf kiest (familie, vrienden, collega’s, …)
 • Je wandelt aan een rustig tempo, met voldoende tijd onderweg
 • Een ideale formule om kennis te maken met de historische stad Braga én met de Camino de Santiago!

Het prijskaartje van een weekendje Camino wordt in de eerste plaats bepaald door het aantal deelnemers.

Min. 1 en max. 4 personen

Deze formule kan gecombineerd worden met een wandelarrangement in Braga!

Prijs: vanaf 830,- euro (arrangement voor 2 personen, excl. logies)

Prijs voor 1 persoon: 750,- euro (excl. logies)

Prijs voor méér dan 2 personen op aanvraag

Ik zoek, jij boekt

Laat alles voor je uitzoeken, jij hoeft enkel te boeken!

Voor een vaste vergoeding gaat je ‘persoonlijke reisorganisator’ aan de slag met jouw wensenlijstje.

Je krijgt een reisprogramma op jouw maat en met alle info die jij nodig hebt (programma per dag, opties qua accommodatie, een lijstje met tips en aandachtspunten, …).

Met deze formule laat je de tijdrovende voorbereiding over aan iemand die daar ervaring mee heeft én die de situatie ter plaatse goed kent én volgt: ik ben jouw persoonlijke reisorganisator!
Ik stel je 4 vragen:

 1. Wanneer wil je de Camino wandelen en hoeveel tijd (dagen) heb je om dat te doen?
 2. Welke afstanden wil je per dag wandelen?
 3. Welk budget wil je daaraan spenderen?
 4. Heb je nog andere wensen m.b.t. jouw Camino? (vb. eventuele stopplaatsen waar je een dag extra wil vertoeven, bagagetransport, …)

Op basis van jouw input stel ik een flexibel reisprogramma voor, waarmee jij verder aan de slag kan. Voor deze service betaal je een vaste vergoeding.*
Het enige wat jij nog zelf moet doen is je vluchten boeken en effectief je accommodaties vastleggen of bevestigen. En je vakantie regelen 😉

De voordelen voor jou:

 • Je kan op reis vertrekken zonder dat je zelf uren of dagen in de voorbereiding hoeft te steken.
 • Je krijgt een reisprogramma waarmee je desgewenst nog flexibel kan omgaan.
 • Bovendien weet je dat je kan terugvallen op iemand met ervaring én die jouw taal spreekt, ook wanneer jij onderweg bent naar Santiago de Compostela.
 • Ook praktische tips i.v.m. je bagage (wat neem je mee?), voorzieningen onderweg (zoals leuke restaurantjes), transport, weersomstandigheden, enz. zal je persoonlijke reisorganisator je graag geven.
 • Vooral wanneer het je eerste Camino is, kan deze formule je net dat tikkeltje meer zekerheidsgevoel geven dan wanneer je er helemaal alleen voor staat, terwijl je toch ‘je eigen Camino’ wandelt, op de manier die voor jou het best aanvoelt.

Prijs: vanaf 250 euro (*vaste vergoeding voor de voorbereiding van jouw reis)

De prijs van de overnachtingen + andere kosten is afhankelijk van de periode en de duur van je Camino en van je persoonlijke voorkeur m.b.t. logementen.

Camino met privé-gids

Individueel of met een kleine privé-groep

Wil je met een klein groepje vriend(in)en, familie, collega’s of gewoon in je eentje, begeleid door een privé-gids de Camino wandelen? Dan is deze formule voor jou!

We wandelen samen de laatste 100 km van de mooiste route van de Portugese Camino!

De voordelen voor jou en/of je privé-groep:

 • Alles wordt voor jou voorbereid en georganiseerd.
 • Jij bepaalt de periode
 • Je wandelt samen met een ervaren pelgrim die de streek én de route kent en die alles organiseert
 • Je kan 1-op-1 wandelen met je gids of met een klein aantal mensen die je zelf kiest (familie, vrienden, collega’s, …)
 • Je hebt inspraak bij de voorbereiding van de reis
 • Je wandelt aan een rustig tempo, met voldoende tijd onderweg
 • Focus op het onderweg zijn en de dingen die je alleen maar ziet als je daar de tijd voor neemt
 • Tijd en ruimte voor fijne gesprekken

Het prijskaartje van deze formule wordt in de eerste plaats bepaald door het aantal deelnemers.

Dit is dan ook géén ‘gewone’ reis, maar een investering in jezelf!

Min. 1 en max. 4 deelnemers.

Deze formule is ook interessant voor coaches die samen met hun coachees de Camino willen stappen: jij kan 100% focussen op je coachees, gebruik makend van het inspirerende effect van de Camino!

Prijs: op aanvraag 

Individuele pakketreizen

Voor de individuele pakketreizen werk ik samen met een lokale Tour Operator.
Gezien de populariteit van de Portugese Camino zijn deze pakketreizen te boeken onder voorbehoud van beschikbaarheid.

De Portugese Camino langs de kust

Individuele wandelreis (te boeken vanaf 1 persoon)

14 overnachtingen in verschillende hotels / 13 wandeldagen

Totale wandelafstand: 259 km

Moeilijkheidsgraad van de wandelingen: gemiddeld

Bagagetransfer tussen de verschillende hotels

Volg de oude pelgrimspaden voor een unieke, memorabele ervaring die je voor altijd zult koesteren!

De Portugese Camino de Santiago is al eeuwenlang een van de belangrijkste pelgrimsroutes naar Santiago. Ga op ontdekkingsreis, niet alleen in het land maar ook bij jezelf, terwijl je in de voetsporen treedt van talloze pelgrims en wandelaars.

De lange wandeldagen zijn fysiek en mentaal uitdagend maar je hoeft niet persé elke dag met een zware rugzak te stappen of in drukke herbergen te overnachten.

Onze manier om de Portugese Jacobsroute te doen, omvat bagagetransfers en comfortabele bedden in zorgvuldig gekozen, degelijke hotels langs deze historische route.

Je krijgt een Roadbook met tips en informatie die je nodig hebt om de Portugese Camino gemakkelijk te kunnen volgen en te begrijpen, en om te waarderen wat je onderweg ziet. Het bevat suggesties voor lunchplekken onderweg evenals interessante dingen die een kleine omweg waard zijn.

Prijs: vanaf 1.075 euro

Individuele wandelreis (te boeken vanaf 1 persoon)

20 overnachtingen in verschillende hotels / 19 wandeldagen

Totale wandelafstand: 256 km

Moeilijkheidsgraad van de wandelingen: gemakkelijk

Bagagetransfer tussen de verschillende hotels

Wil je het liever wat trager doen dan in 2 weken? Met kortere wandelafstanden per dag? Kies dan voor de ‘Slow’ versie van de klassieke Portugese Camino langs de kust.

Neem drie weken de tijd om in een ontspannen tempo te genieten van het kustlandschap, het prachtige platteland en de charmante steden en dorpen van Noord-Portugal en Spanje. Je wandelt langs het oude pelgrimspad van Porto naar Santiago de Compostela.

Onze Slow Coastal Camino verdeelt de wandeldagen over kortere afstanden dan de traditionele Camino, variërend van 7 km tot maximaal 18 km. Als je graag de tijd neemt, of gewoon een fysiek minder belastende wandelreis wil maken, dan is deze route zeker een aanrader voor jou.

Er zijn talloze plekken om te stoppen voor een drankje en om de lokale sfeer op te snuiven terwijl je jezelf onderdompelt in een mix van vissers- en plattelandsgemeenschappen en levendige dorpen en steden.

Prijs: vanaf 1.690 euro

Portugese Camino langs de kust, per fiets

Individuele fietsreis (te boeken vanaf 2 personen)

8 overnachtingen in verschillende hotels / 7 fietsdagen

Totale afstand: 256 km

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Bagagetransfer tussen de verschillende hotels

Dezelfde historische pelgrimsroute, van Porto naar Santiago de Compostela, langs de kust, maar dan per fiets!

We weten hoe belangrijk het is om te kunnen beschikken over een kwalitatieve en comfortabele fiets voor een aangename fietstocht, daarom werken we enkel met recente kwaliteitsfietsen van TREK.

Je kan voor je Camino per fiets  beschikken over een MTB TREK Marlin 6 met 29” wielen, schijfremmen en voorvering. De fiets is voorzien van fietstassen, bidon en helm. We hebben fietsen beschikbaar in alle maten voor een comfortabelere tocht. Je kan tevens opteren voor een elektrische fiets type E-bike TREK Powerfly 4 625 (of gelijkwaardig).

Prijs: vanaf 1.030 euro

De Portugese Camino, Centrale route

Individuele wandelreis (te boeken vanaf 1 persoon)

13 overnachtingen in verschillende hotels / 12 wandeldagen

Totale wandelafstand: 226 km

Moeilijkheidsgraad van de wandelingen: gemiddeld

Bagagetransfer tussen de verschillende hotels

Volg de oude pelgrimspaden voor een unieke, memorabele ervaring die je voor altijd zult koesteren! In de plaats van langs de kustlijn te wandelen, passeer je o.a. via Barcelos, Ponte de Lima en Valença om vervolgens de grens met Spanje over te steken richting Santiago de Compostela.

De Portugese Camino de Santiago is al eeuwenlang een van de belangrijkste pelgrimsroutes naar Santiago. Ga op ontdekkingsreis, niet alleen in het land maar ook bij jezelf, terwijl je in de voetsporen treedt van talloze pelgrims en wandelaars.

De lange wandeldagen zijn fysiek en mentaal uitdagend maar je hoeft niet persé elke dag met een zware rugzak te stappen of in drukke herbergen te overnachten.

Onze manier om de Portugese Jacobsroute te doen, omvat bagagetransfers en comfortabele bedden in zorgvuldig gekozen, degelijke hotels langs deze historische route.

Je krijgt een Roadbook met tips en informatie die je nodig hebt om de Portugese Camino gemakkelijk te kunnen volgen en te begrijpen, en om te waarderen wat je onderweg ziet. Het bevat suggesties voor lunchplekken onderweg evenals interessante dingen die een kleine omweg waard zijn.

Prijs: vanaf 1.040 euro

Individuele wandelreis (te boeken vanaf 1 persoon)

10 overnachtingen in verschillende hotels / 9 wandeldagen

Totale wandelafstand: 116 km

Moeilijkheidsgraad van de wandelingen: gemakkelijk

Bagagetransfer tussen de verschillende hotels

Als je graag de tijd neemt om in een ontspannen tempo naar Santiago de Compostela te wandelen en onderweg maximaal van de omgeving te genieten, dan is deze Slow Camino zeker iets voor jou! Je wandelt langs het oude pelgrimspad, vertrekkend in Tui (net voorbij de Portugees-Spaanse grens).

Je wandelt tussen 7 en 18 km per dag, zodat je tijd hebt om de plaatsen die je bezoekt te verkennen en tegelijk tot rust te komen. De totale afstand van 116 km is voldoende om in aanmerking te komen voor het pelgrimspaspoort (compostela). De reis is verdeeld in 9 wandeldagen die je door prachtige bossen, velden en dorpjes op het Galicische platteland voeren, maar ook door leuke stadjes en steden zoals Pontevedra, het kuuroord Caldas de Reis en Padrón, waar de boot met het lichaam van St-Jacob aan land zou zijn gekomen. Santiago de Compostela zelf is heerlijk om te verkennen, niet alleen vanwege de iconische kathedraal, maar ook vanwege de oude straten.

Onderweg zijn er volop mogelijkheden om heerlijke lokale gerechten te proeven en om de geneugten van tapas te ontdekken.

Prijs: vanaf 890 euro

Portugese Camino, Centrale route, per fiets

Individuele fietsreis (te boeken vanaf 2 personen)

7 overnachtingen in verschillende hotels / 6 fietsdagen

Totale afstand: 244 km

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Bagagetransfer tussen de verschillende hotels

Dezelfde historische pelgrimsroute, van Porto naar Santiago de Compostela, de centrale route, maar dan per fiets!

We weten hoe belangrijk het is om te kunnen beschikken over een kwalitatieve en comfortabele fiets voor een aangename fietstocht, daarom werken we enkel met recente kwaliteitsfietsen van TREK.

Je kan voor je Camino per fiets  beschikken over een MTB TREK Marlin 6 met 29” wielen, schijfremmen en voorvering. De fiets is voorzien van fietstassen, bidon en helm. We hebben fietsen beschikbaar in alle maten voor een comfortabelere tocht. Je kan tevens opteren voor een elektrische fiets type E-bike TREK Powerfly 4 625 (of gelijkwaardig).

Prijs: vanaf 945 euro