Wandelvakanties in Noord-Portugal

Wat nog véél te weinig mensen weten, is dat Noord-Portugal één van de mooiste wandelgebieden in Europa is. Er valt bijgevolg nog heel wat te ontdekken in deze mooie regio die ik mijn thuis mag noemen.

De meest bekende én gedocumenteerde wandelgebieden vind je in de Minho streek en in de Douro Vallei.

  • Minho is het gebied van de districten Braga en Viana do Castelo. De rivier de Minho vormt in het Noorden de grens met Spanje.
    Wandelen in de Minho streek brengt je onvermijdelijk naar het Nationaal Park Peneda-Gerês. Maar ook langs de Atlantische kust. Twee totaal verschillende werelden qua landschap, zomaar verenigd op een handvol kilometers van mekaar.
  • In de Douro Vallei kan je wandelen langs de wijngaarden met fenomenaal uitzicht op de Douro rivier. Dat levert adembenemende plaatjes op. Uiteraard kan je er ook wijn proeven. Maar ook kaas, olijfolie en andere typische streekproducten.
Een wandelvakantie in Noord-Portugal?
Kies de wandelreis die bij jou past!
Vraag hier meer info!

Het aanbod

NIEUW! Wandelarrangement in Braga!
Boek je verblijf in Braga en ontdek de stad al wandelend

Wandelarrangement Braga

Wandelarrangement (te boeken vanaf 2 personen*)

Te combineren met een verblijf in Braga

3 wandeldagen (optioneel meer dagen mogelijk)

Moeilijkheidsgraad van de wandelingen: gemakkelijk tot gemiddeld

Braga, de oudste stad van Portugal, is vandaag een grote, veelzijdige én bruisende stad. Met een oppervlakte van 183 km² en zo’n 200.000 inwoners is het bovendien de derde stad van Portugal (na Lissabon en Porto).

Het centrum van Braga ligt als het ware in een ‘kommetje’ en is rondom omgeven door heuvels. Vandaar het microklimaat.
De geografische kenmerken van de stad bieden wandelaars de unieke kans om de stad al wandelend te ontdekken en telkens vanop een andere plek een fenomenaal uitzicht te hebben op het centrum en op ‘de overkant’. Bovendien is er in Braga meer dan 280 km aan gedocumenteerde wandelroutes, waarvan het merendeel in de natuur.

Je kan Braga dus al wandelend ontdekken en ondertussen genieten van al het moois en lekkers dat de stad te bieden heeft.

Je hebt de keuze uit verschillende wandelingen, waarbij telkens een bezienswaardigheid gecombineerd wordt met de natuur en de groene omgeving.

Hoe werkt het?

  • Jij boekt een verblijf op een locatie in de stad Braga (hotel, hostel, B&B, vakantiewoning, camping, …)
  • Los van je verblijf kan je een wandelarrangement boeken voor 2 personen
  • Het ‘basisarrangement’ omvat 3 wandelingen: een stadswandeling + een bezoek (wandelend) aan Bom Jesus en Sameiro + een themawandeling (Cultuur, Natuur of Camino de Santiago).
  • Je kan dit arrangement nog uitbreiden met wandelingen in Braga, aan de Atlantische kust of in Nationaal park Peneda-Gerês
  • Transport op de wandeldagen is inbegrepen

Prijs: vanaf 830 euro (basisarrangement voor 2 personen, excl. verblijf)

* Arrangement voor 1 persoon op aanvraag, prijs: 750 euro (basisarrangement, excl. verblijf)

Individuele pakketreizen, zonder begeleiding

Moeilijk kiezen tussen de verschillende regio’s in het Noorden?
Combineer een stukje van alles in één wandelreis!

Highlights van Noord-Portugal

Individuele wandelreis (te boeken vanaf 2 personen)

8 overnachtingen op verschillende locaties / 7 wandeldagen

Totale wandelafstand: 107 km

Moeilijkheidsgraad van de wandelingen: gemiddeld

Bagagetransfer tussen de verschillende overnachtingsplaatsen

We hebben onze favoriete ervaringen geselecteerd uit de andere wandelreizen en ze gecombineerd in één prachtige reis: de UNESCO-werelderfgoedwijnstreek van de Douro Vallei, de bergen en valleien van Peneda-Gerês Nationaal Park en de ongerepte kustlijn van de regio Minho, om u onder te dompelen in het beste van wat Noord-Portugal te bieden heeft.

Je avontuur in Noord-Portugal begint met een reis naar het hart van de Douro voor 2 dagen wandelen met adembenemende uitzichten en volop gelegenheid om wijnen van wereldklasse en lokale producten te proeven.

Vervolgens ga je naar de wilde, ruige landschappen en afgelegen dorpjes van het Peneda-Gerês National Park, een gecertificeerd World Biosphere Reserve. Ontdek een oud kasteel, een afgelegen toevluchtsoord, prachtige bossen, kristalhelder water en stevige lokale gerechten.

Na de bergen ga je naar het historische stadje Vila Nova de Cerveira om langs de rivier de Minho en de Atlantische Oceaan te wandelen. Op weg naar de charmante stad Viana do Castelo aan de rivier kom je vissersdorpjes en prachtige stranden tegen.

Prijs: vanaf 1.130 euro

Wandelen in Minho en Nationaal Park Peneda-Gerês

Nationaal Park Peneda-Gerês

Individuele wandelreis (te boeken vanaf 2 personen)

7 overnachtingen op verschillende locaties / 5 wandeldagen

Totale wandelafstand: 87 km

Moeilijkheidsgraad van de wandelingen: gemiddeld tot moeilijk

Bagagetransfer tussen de verschillende overnachtingsplaatsen

Je wandelreis start in het prachtige stadje Ponte de Lima, aan de rivier met dezelfde naam, in het hart van de regio Minho.

Op je eerste wandeldag verken je de adembenemende met keien bezaaide bergen en valleien rond het afgelegen bergdorp Castro Laboreiro, je thuis voor de komende twee nachten. Het volgende pad leidt van het dorp naar Peneda Sanctuary, met fantastische uitzichten in alle richtingen en tal van prachtige bossen. U kunt de langhoornige Cachena-koeien en Garrano-paarden tegenkomen terwijl ze vrij rondlopen om te grazen op de omliggende hellingen.

De volgende dag ga je naar het zuiden, via dorpen, waterwegen en een prachtige vallei, om het kasteel van Lindoso en zijn verzameling gemeenschappelijke stenen graanschuren en dorsgebied te zien. Rust uit en geniet van uw gezellige accommodatie in een dorpshuisje en een heerlijke traditionele maaltijd in een nabijgelegen restaurant.

Met Lindoso als uitvalsbasis, ontdekt u de volgende dag de schoonheid van de Serra Amarela-bergen. Je hebt ruimschoots de gelegenheid om een glimp op te vangen van de lokale levensstijl, zowel vroeger als nu, in Lindoso en de dorpen waar je onderweg passeert.

Je laatste wandeldag omvat enkele van de wildste en meest spectaculaire landschappen van deze reis, evenals bezienswaardigheden zoals een wolvenval terwijl je vanuit het dorp Avelar terugloopt naar Soajo. Je hebt ook de mogelijkheid om te baden in ongerepte natuurlijke poelen in prachtige bossen voordat je door meer bossen en traditionele dorpjes naar het dorp Soajo wandelt.

Sluit de dag af in de fascinerende, mooie en oude stad Viana do Castelo aan de monding van de rivier de Lima. Viana is doordrenkt van cultuur en geschiedenis en is onder andere beroemd om de filigraan Viana hartsieraden en borduursels.

U kunt ervoor kiezen om uw laatste volledige dag van de vakantie door te brengen in Viana do Castelo of om een eerdere trein of bus naar Porto te nemen voor uw laatste nacht.

Prijs: vanaf 840 euro

Langs de Atlantische Kust

Individuele wandelreis (te boeken vanaf 1 persoon)

7 overnachtingen in verschillende hotels / 6 wandeldagen

Totale wandelafstand: 77 km

Moeilijkheidsgraad van de wandelingen: gemakkelijk

Bagagetransfer tussen de verschillende hotels

Je wandelt een week lang langs de prachtige Atlantische route, ook wel Costa Verde (Groene Kust) genoemd o.w.v. het groene en afwisselende landschap tussen Póvoa de Varzim en Caminha.

Met relatief korte, ontspannen wandeldagen heb je tijd om de steden en dorpen waar je verblijft te verkennen en om onderweg pauzes te nemen om te zwemmen, tijd door te brengen op het strand of gewoonweg tot rust te komen.

Prijs: vanaf 840 euro

Deze reis kan aangepast worden aan jouw wensen!

Atlantische Kust & Camino

Individuele wandelreis (te boeken vanaf 1 persoon)

7 overnachtingen in verschillende hotels / 5 wandeldagen

Totale wandelafstand: 92,5 km

Moeilijkheidsgraad van de wandelingen: gemiddeld

Bagagetransfer tussen de verschillende overnachtingsplaatsen

Het beste van twee werelden in één wandelvakantie. Een stuk van de Camino Central en een stuk langs de prachtig groene Atlantische Kust (Costa Verde).

Deze wandelreis begint in het charmante stadje Ponte de Lima aan de rivier en eindigt in de fascinerende kustplaats Viana do Castelo.

Als je de oude Romeinse brug van Ponte de Lima oversteekt, treed je in de voetsporen van duizenden pelgrims in de richting van de heilige stad Santiago de Compostela terwijl je een deel van de oude Jacobsweg bewandelt. Naast het glorieuze platteland, zie je tal van heiligdommen, kapellen, oude bruggen en gebeeldhouwde stenen kruisen.

Bij de noordelijke grens van Portugal met Spanje, in Valença do Minho, volg je de rivier de Minho richting de kust, langs stadjes langs de rivier, zoals Vila Nova de Cerveira, om het prachtige Caminha te bereiken.

Geniet van de buitengewone natuurlijke schoonheid van witte zandstranden en de kleurrijke bedrijvigheid van kleine vissersdorpjes terwijl je verder naar het zuiden langs de groene kust naar Viana do Castelo wandelt.

Prijs: vanaf 775 euro

Wandelen in de Douro Vallei

Hart & ziel van de Douro Vallei

Individuele wandelreis (te boeken vanaf 2 personen)

7 overnachtingen op verschillende locaties / 6 wandeldagen

Totale wandelafstand: 76 km

Moeilijkheidsgraad van de wandelingen: gemiddeld

Bagagetransfer tussen de verschillende overnachtingsplaatsen

Je reis begint en eindigt in Porto. Je reist per trein of per cruise boot naar Pinhão in de Douro Vallei, waar je wandelvakantie écht begint.

Je wandelt van dorp naar dorp, over onverharde wegen en wandelpaden. Je pauzeert voor picknicklunches en je bezoekt lokale wijndomeinen waar je niet alleen bekroonde tafelwijnen kunt proeven, maar ook port- en moscatelwijnen.

Wandel door het wijngaardlandschap van de mooiste wijnstreek van Portugal. De spectaculaire vergezichten van de heuvels, rivieren en de vallei van de Douro zijn werkelijk adembenemend!

Prijs: vanaf 1.120euro

De andere kant van de Douro

Individuele wandelreis (te boeken vanaf 2 personen)

7 overnachtingen op verschillende locaties / 6 wandeldagen

Totale wandelafstand: 85,5 km

Moeilijkheidsgraad van de wandelingen: gemiddeld

Bagagetransfer tussen de verschillende overnachtingsplaatsen

Je reis begint en eindigt in Porto. Je reist per trein naar Peso da Régua, waar je wandelvakantie écht begint.

De Douro regio is niet alleen bekend voor de wijn, maar ook voor de productie van kersen, appels, vlierbessen, vijgen en ander fruit. Je zult dus boomgaarden tegenkomen zo ver het oog reikt, rond Armamar. Afhankelijk van de tijd van het jaar staan de fruitbomen in bloei of hangt er fruit, wat extra kleur en smaak toevoegt aan je verblijf in de Douro Vallei.

Deze individuele wandelreis brengt je langs tal van typische dorpjes. Sommige, zoals Salzedas en Barcos, vallen op door hun historische monumenten. Anderen zijn kleine plaatsjes waar je kunt proeven van het leven van elke dag van de lokale mensen.

De laatste wandeldag begint in een heuveldorp aan de noordkant van de rivier de Douro, hetgeen je de kans geeft om vanuit een ander perspectief te zien waar je al gewandeld hebt.

De andere kant van de Douro rivier is nog ongerept. Je wandelt er langs boomgaarden, wijngaarden en typische dorpjes. Mét het zicht op de gekende wijngaarden aan de overkant.

Prijs: vanaf 995 euro

Douro, wandelen & cultuur

Individuele wandelreis (te boeken vanaf 2 personen)

7 overnachtingen op verschillende locaties / 5 wandeldagen

Totale wandelafstand: 76,4 km

Moeilijkheidsgraad van de wandelingen: gemakkelijk tot gemiddeld

Bagagetransfer tussen de verschillende overnachtingsplaatsen

Je reis begint en eindigt in Porto. Je reist per trein naar tot bijna aan de Spaanse grens, waar je wandelvakantie écht begint. Je wandelt een week lang door prehistorische landschapen, ziet gigantische rotsformaties, bedreigde diersoorten, historische dorpjes en maakt kennis met oude cultuur.

Je verblijft de eerste paar dagen op een werkend wijnlandgoed en een olijfboerderij terwijl je het overweldigende landschap, de geschiedenis en de lokale tradities van het Douro International Natural Park verkent.

In de Côa-vallei verblijf je in een herdersdorp en bezoek je een lokale kaasproducent. Een hoogtepunt is een nachtelijk bezoek aan de paleolithische rotskunstsite aan de oevers van de rivier de Côa.

Je krijgt de kans om opmerkelijke middeleeuwse architectuur te zien in het kleine stadje Freixo de Espada à Cinta en je passeert kleinere dorpjes terwijl je je een weg baant over paden die meer dan duizend jaar oud zijn.

Prijs: vanaf 1.045 euro