NIEUW!!
Stel je eigen wandelvakantie in Braga samen!
Op stap met een Vlaamse local!
(wandelingen mét begeleiding)

Op stap in Braga met een Nederlandstalige local

Braga, veel meer dan Bom Jesus do Monte, Sé Catedral en het Rome van Portugal

“Waarom Braga?” was de vraag die ik zo vaak kreeg, toen ik in 2019 naar hier verhuisde. Het lijstje met antwoorden is haast eindeloos en naarmate ik de stad en de streek nóg beter leer kennen, wordt het steeds langer.

Reisgidsen zijn over het algemeen zeer beperkt in hun uitleg over Braga. Dat betekent dat de stad nog de stempel van ‘verborgen parel’ draagt, ondanks het feit dat Braga in 2021 gestemd werd tot ‘Europa’s Beste Bestemming’. Braga is de 3de stad van Portugal qua grootte, na Lissabon en Porto. Er moet dus wel degelijk wat te beleven zijn, en dat kan ik enkel maar bevestigen!

Braga staat voor een combinatie van historiek en dynamiek. Een combinatie van prachtige monumenten in het historische centrum van de stad en de stilte van de natuur. Je vindt hier bovendien meer dan 280km aan uitgestippelde wandelroutes!

Wie Braga zegt, denkt in de eerste plaats aan Bom Jesus do Monte, het monumentale bouwwerk met de witte trappen en de basiliek, gelegen op de heuvel net buiten de stad en zichtbaar vanaf de historische binnenstad. Bom Jesus werd in 2019 erkend als Unesco Werelderfgoed en dat heeft zijn positieve invloed op het aantrekken van toeristen in Braga.

Enkele kilometers verderop, op het hoogste punt van Braga, ligt Sameiro, een andere basiliek. Het uitzicht vanop de trappen is fenomenaal en met een beetje geluk kan je in verte de Atlantische Oceaan zien.

Even naar de historische binnenstad dan, die de Katholieke invloed uitademt. Meer dan 30 kerken en kapellen vind je in de stad alleen al. De kathedraal, Sé de Braga, is de meest bekende. Hij ligt nochtans een beetje verborgen tussen de historische gebouwen. Je zou het kunnen vergelijken met het eerder gesloten karakter dat zo kenmerkend is voor het Noorden van Portugal.

Een wandeling door het historische deel van de stad brengt je o.a. langs de Arco de Porta Nova, letterlijk de toegangspoort tot de stad, het historische stadhuis, de Openbare Bibliotheek, de Jardim de Santa Barbara met het Aartsbisschoppelijk paleis en Largo do Paço. Verborgen tussen de gebouwen zie je op verschillende plaatsen nog oude torens staan, zoals de Torre de Menagem, elk met hun verhaal.
Het Palaçio do Raio en Theatro Circo mogen zeker ook niet ontbreken op je wandeling. Uitrusten kan je doen op een terrasje bij Café Brasileira of op één van de andere leuke plekken bij de fontein op de Praça da Republica.

Op verschillende plaatsen in de stad, vind je prachtig onderhouden tuinen en parken. Enkele verborgen parels die zeker een bezoek waard zijn, zijn de tuin van het museum Biscainhos en die van het museum Nogueira da Silva.

Een bouwwerk van deze tijd, maar zeker ook de moeite waard om eens langs te lopen, is de gloednieuwe markthal, waar je dagelijks verse groenten, fruit en vis kan kopen. Het bouwwerk zelf is een pareltje qua hedendaagse architectuur.

Braga wordt ook wel ‘de barokke stad’ genoemd. Dat is duidelijk zichtbaar en voelbaar wanneer je door de binnenstad loopt. Maar ook de invloed van de Middeleeuwen en het Romaanse tijdperk zijn nog prominent aanwezig, niet in het minst wanneer je een wandeling maakt buiten de stad. Ook het vermelden waard zijn de ‘Castro’s’, overblijfselen van historische nederzettingen, die nog op verschillende plaatsen in de regio te bezoeken zijn.

En zo komen we bij het ‘Wandelen in Braga’. De stad heeft een totale oppervlakte van 183,5 km². Het centrum ligt als het ware in een kommetje, omgeven door heuvels. Dit geografisch gegeven leent zich perfect tot het maken van prachtige wandelingen met fenomenale uitzichten!

Eens buiten de stad, rijd je op een half uurtje naar de kust, waar je de rust kan vinden in een wandeling langs de Atlantische oceaan.
Rijd je vanuit Braga naar het Noorden dan ben op amper een uurtje in het Nationaal Park Peneda-Gerês. Ook daar kan je prachtige wandelingen maken, met fenomenale uitzichten.

Hoeft het gezegd dat Braga daarmee een ideale bestemming én uitvalsbasis is voor iedereen die historiek, cultuur én natuur wil combineren in één bezoek?

Welkom in Braga!

10 Tips voor een dag in Braga

Verblijf je in het Noorden van Portugal en wil je op daguitstap in de regio? Zet dan zeker Braga op je lijstje!

Op deze site vind je al een aantal tips waarmee je met gemak een dag kan vullen. Ik geef nog graag mijn persoonlijke Top 10:

  • Een bezoek aan Bom Jesus do Monte is een must. Het wordt helemaal onvergetelijk als je er de zon ziet ondergaan.
  • Maak een stadswandeling langs parken, pleinen en (verborgen) tuinen en sluit af met koffie of thee en huisgemaakte zoetigheid in de tuin van de bijzonder boekenwinkel 100a Página.
  • Geniet van een ontbijt zoals de Portugezen dat doen, in één van de talrijke Pastelerias.
  • Bezoek het Mosteiro de Tibães, een prachtig klooster enkele kilometers buiten de stad. Je kan er ook een prachtige wandeling maken in de omgeving!
  • Bezoek Sameiro, het hoogste punt van Braga, vanwaar je op een heldere dag zelfs de Oceaan kan zien. Het Heiligdom van Onze-Lieve-Vrouw van Sameiro is één van de belangrijkste religieuze plaatsen in Braga.
  • De gloednieuwe markthal, waar je dagelijks verse groenten, fruit en vis kan kopen, is een streling voor alle zintuigen! Je vindt er trouwens ook een reeks restaurants en een gigantisch buitenterras.
  • Maak een wandeling langs een Romaanse route.
  • Proef de enige echte Bacalhau à Braga in één van de typische Portugese restaurants in het historische stadscentrum.
  • Geniet van een zonnige dag op één van de stranden langs de rivier Cávado, een Praia Fluvial, zoals dat hier genoemd wordt.
  • Sluit af met een proeverij van de typische Vinho Verde. Je kan dat zelfs doen op een locatie met fenomenaal uitzicht op Bom Jesus do Monte en Sameiro.
Wil je graag een dagprogramma op maat? Dat kan!
Contacteer me voor meer info!

Het aanbod

Dagprogramma’s – ‘Op stap in Braga met een Vlaamse local’

Proef Braga

Inbegrepen:

Wandeling in de historische binnenstad van Braga
Toegang tot de Kathedraal ‘Sé’
Lichte lunch
Koffie + Portugees gebak als afsluiter
Verzekering

Duur: +/- 6 u
Plaats van afspraak: historisch centrum Braga

Te boeken voor min. 2 en max. 6 personen
-> volgens beschikbaarheid, niet op maandag

Ben je in het Noorden van Portugal, dan mag een bezoek aan Braga zeker niet ontbreken!

Tijdens deze wandeling laat ik je proeven van de sfeer in de historische binnenstad van Braga. We wandelen door de kleinste straten en steegjes en passeren uiteraard bij de belangrijkste bouwwerken en op de gezelligste pleinen. We lopen even binnen in de kathedraal, Sé.
Daarnaast neem ik je ook mee naar enkele van mijn favoriete plekken, voor een lichte lunch, en om af te sluiten met een drankje en typische Portugese zoetigheid.

Prijs: vanaf 80,- euro/persoon

Bom Jesus & Sameiro

Inbegrepen:

Bezoek aan het domein van Bom Jesus do Monte
Wandeling door bosrijke omgeving, van Bom Jesus naar Sameiro
Bezoek aan Sameiro
Lunch onderweg
Elevador (kabeltrein Bom Jesus)
Verzekering

Duur: +/- 6 u
Plaats van afspraak: Pórtico Bom Jesus do Monte

Te boeken voor min. 2 en max. 6 personen
-> volgens beschikbaarheid

Wie Braga zegt, zegt Bom Jesus Do Monte. Een bezoek aan deze iconische plek, die tevens behoort tot het Unesco Werelderfgoed, mag niet ontbreken als je in Braga bent. De tocht naar boven doen met we via de 573 trappen. Maar maak je geen zorgen, er is zoveel te zien onderweg dat je boven bent voor je het goed en wel beseft.
We wandelen door het prachtig onderhouden domein en vervolgens richting het hoogste punt van Braga, naar het Heiligdom van O.L.V. van Sameiro.
Een mooie wandelweg, door de bossen, leidt ons van de ene Heilige plek naar de andere.
De uitzichten onderweg zijn adembenemend. En met een beetje geluk (en helder weer) kunnen we aan de horizon de weerkaatsing van de zon in de oceaan zien!
Onderweg maken we tijd voor een terrasje, om even tot rust te komen en te genieten van wat plaatselijk lekkers.
Weer terug bij Bom Jesus gaan we met de meer dan 140 jaar oude hydraulische kabeltrein naar beneden.

Prijs: vanaf 80,- euro/persoon

Mosteiro de Tibães

Inbegrepen:

Bezoek aan het benedictijnenklooster in Tibães
Wandeling in de grote bostuin van het klooster eventueel aangevuld met wandeling  in bosrijke omgeving rond het klooster
Koffie of een drankje
Verzekering

Duur: +/- 4 u
Plaats van afspraak: Mosteiro de Tibães

Te boeken voor min. 2 en max. 6 personen
-> volgens beschikbaarheid

Enkele kilometers buiten het centrum van Braga ligt één van de mooiste kloosters van Portugal: het Benedictijnenklooster van Tibães. Het kent zijn oorsprong in de 6de eeuw maar werd in zijn huidige vorm gebouwd in de 17de eeuw. Het klooster is gekend voor zijn decoratieve rijkdom.

Tot het kloosterdomein behoort tevens een tuin van meer dan 40 ha groot. Bovendien is het domein omgeven door de prachtige bossen van Tibães, alwaar je op het hoogste punt een fenomenaal uitzicht hebt over de stad Braga, tot Bom Jesus en Sameiro. Meer dan voldoende gelegenheid om deze plek én de omgeving al wandelend te ontdekken!

Prijs: vanaf 75,- euro/persoon

Braga, stad van 5 Caminoroutes

Inbegrepen:

Wandeling op de route van de ‘Caminho de Torres’
Lichte lunch onderweg
Verzekering

Duur: +/- 6 u
Plaats van afspraak: in overleg

Te boeken voor min. 2 en max. 6 personen
-> volgens beschikbaarheid

Braga is gelinkt met niet minder dan 5 routes van de Camino naar Santiago de Compostela.

2 routes vertrekken in Braga: Caminho de Geira en Caminho Minhoto Ribeiro.
3 routes passeren in Braga: Caminho Português Central (por Braga), Caminho de Torres en Caminho de São Rosendo.

In de stad zijn verschillende historische indicaties die erop wijzen dat er minstens in de 16de eeuw al pelgrims passeerden op weg naar Santiago de Compostela.

Tijdens deze wandeling volgen we het stukje van het traject van de Caminho de Torres, komende vanuit Guimarães en vanaf de kapel van Santa Maria Madalena in Falperra tot in het centrum van de stad Braga. Na de lunch wandelen we verder tot Vila de Prado.
We wandelen langs de historische plekken en bezienswaardigheden die de link van de stad met de Camino naar Santiago bevestigen.

Prijs: vanaf 80,- euro/persoon

Wandelen & Wijn

Inbegrepen:

Wandeling door bosrijke omgeving, aan de rand van Braga
Bezoek aan Biologische wijnquinta
Degustatie van Biologische Vinho Verde wijn + lokale ambachtelijke producten*
Verzekering

Duur: +/- 5 u
Plaats van afspraak: bij de Quinta (Gualtar)

Te boeken voor min. 2 en max. 10 personen
-> volgens beschikbaarheid (min. 2 dagen op voorhand)
-> van half april tot half oktober

Kom tot rust tijdens deze wandeling in de bosrijke omgeving van Gualtar. Je voelt letterlijk het contrast met de stad, die je vanop verschillende punten met een fenomenaal uitzicht kan overschouwen. We wandelen langs erfgoed op historische plekken en over authentieke kasseiwegen.
Wanneer we weer bij de Quinta aankomen, wachten ons enkele frisse Vinho Verde Bio-wijnen en een tafel gevuld met lokale ambachtelijke producten, zoals kazen, confituur en compotes van fruit en groenten uit eigen tuin.
Het panoramisch uitzicht over Braga, Bom Jesus do Monte, Sameiro én Gerês vanuit de tuin van de Quinta krijg je er zomaar bij!

Prijs: vanaf 80,- euro/persoon
*Optioneel kan de proeverij ook uitgebreid worden met een typisch Portugese lunch (te boeken voor min. 6 en max. 10 personen, prijs op aanvraag)

Naar de bron van de rivier Este

Inbegrepen:

Wandeling van min. 6 km in het oostelijke deel van Braga
Drankje + versnapering/gebak
Verzekering

Duur: +/- 4 u
Plaats van afspraak: in overleg

Te boeken voor min. 2 en max. 6 personen
-> volgens beschikbaarheid

Door de stad Braga stroomt een rivier, de Este. Wij wandelen naar de bron van deze rivier, helemaal in het oosten van Braga.

We wandelen langs authentieke Romaanse wegen (Calçada Romana) en over de heuvels vanwaar je een fenomenaal uitzicht hebt over de stad Braga. Met een beetje geluk zien we onderweg wel een vos, een everzwijn of een kudde geiten of schapen.

Ongeveer halverwege de wandeling passeren we aan de bron van de rivier Este, waar zich ook een mooie picknickplaats bevindt.

Na de wandeling is er nog tijd voor koffie en lokaal gebak.

Prijs: vanaf 75,- euro/persoon

Stel zelf je ‘Dag in Braga’ samen!

Elke wandeling op deze pagina is uniek, omdat elke dag weer anders is en omdat de omgeving er ook in elk seizoen anders uitziet.

Heb je zelf wensen voor een wandeling in Braga (of daarbuiten)?

Ik maak graag een programma op maat!

Prijs: op aanvraag

Wil je graag verschillende wandelingen combineren?
Stel je eigen meerdaags wandelarrangement samen!
Contacteer me voor meer info!