Braga, historisch knooppunt van (minstens) 6 Caminoroutes naar Santiago de Compostela
Inleiding
Tot een jaar of vijf geleden, had ik weinig of niks met de Camino naar Santiago de Compostela. Op de één of andere manier had ik er me een beeld van gevormd dat me niet aansprak. Zoiets als te voet naar Scherpenheuvel gaan om in de basiliek een kaars te gaan aansteken, pepernoten kopen aan één van de vele kraampjes langs de straten, een terrasje doen en vervolgens weer naar huis gaan. Ik ben in mijn leven wel regelmatig in Scherpenheuvel geweest, maar nooit te voet…
Toen ik eind 2019 naar Braga (Noord-Portugal) verhuisde, viel het me snel op dat heel wat mensen hier al één of meerdere keren naar Santiago gewandeld zijn. Of gefietst. En dat was een nieuw gegeven voor mij. Want mijn beeld van de Camino, was een beeld van wandelaars. Wandelaars met grote rugzakken, vaak half strompelend vanwege de pijnlijke voeten. Mensen op ‘bedevaart’, die pelgrims genoemd worden.
Nog bij dat beeld over de Camino hoorden de woorden ‘afzien’, fysiek en mentaal, ‘doorbijten’, ‘blaren aan de voeten’, enfin het voelde eerder negatief dan positief.
Maar naarmate ik hier langer woon, en ik tijdens de pandemie het wandelen ontdekte, kreeg ik een ander beeld van de Camino. Een ruimer beeld. Een mooier, warmer beeld. Want plaatsen waar ik zo graag ga wandelen, blijken op de route naar Santiago te liggen. Zonder het te beseffen, had ik dus al meermaals een stukje Camino gewandeld. Ik ging er me verder in verdiepen en ontdekte dat ‘Camino wandelen’ hier zelfs een activiteit op zich is. Dat je om de Camino te wandelen niet noodzakelijk tot Santiago moet stappen. Een dagje of een weekend Camino wandelen is hier héél gebruikelijk. Je kiest één of een aantal etappes uit en weg ben je. Het pelgrimeren hoort er automatisch bij, want je ontmoet gegarandeerd andere pelgrims onderweg. Ieder met hun eigen verhaal en afkomstig uit alle delen van de wereld.
Zo gebeurde het dat ik in september 2020 de belofte maakte om exact een jaar later de Camino naar Santiago de Compostela te wandelen. Toch bleef het een beetje wringen en oncomfortabel voelen. De lange etappes, waarover ik vaak las, schrikten me af. Ik was bang dat ik onderweg niet de tijd zou hebben om te genieten van wat ik zag, hoorde, voelde. Op de één of andere manier resoneerde het niet met het ‘mindful wandelen’, dat ik ontdekt had en dat me al zoveel deugd gedaan had. Ik wou niet constant ‘moeten’ doorstappen, om tijdig op de volgende slaapplek aan te komen. Want dat deed me opnieuw denken aan de ratrace waar ik bewust uitgestapt was toen ik naar Portugal verhuisde.
Mijn oncomfortabel gevoel was plots van de baan toen ik er me bewust van werd dat er helemaal niet zoiets is als een reglement of een code die je móet volgen om de Camino op de ‘juiste’ manier te wandelen. Er is helemaal niemand die bepaalt welke afstand je per dag moet wandelen. Of fietsen, want dat kan ook! Er is ook niemand die bepaalt hoeveel dagen je over welke afstand moet doen. Dat bepaal je helemaal zelf. Ik koos voor een ‘slow camino’. Dat voelde voor mij het meest comfortabel en het resoneerde ook helemaal met de keuzes die ik gemaakt had m.b.t. mijn eigen leven.
Op 12 september 2021 stapte ik hier in Braga op de trein naar Valença, vanwaar ik mijn eerste camino, een traject van zo’n 125km, naar Santiago stapte. Op mijn manier. Op mijn tempo. In mijn ééntje, maar nooit alleen. Mét een zware rugzak. Maar gelukkig ook met elke nacht een comfortabel bed. Geluk is het juiste woord, ja. Want aan het einde van de dag op goed geluk een hotel binnen stappen om te informeren of er nog een kamer beschikbaar is, dat kon toen nog.
In 2023 heb ik de ‘Variante Spiritual’ gewandeld en die heeft me helemaal overdonderd. ‘De Camino roept je’, wordt wel eens gezegd en dat is inderdaad wat er gebeurd is. Ik ga sindsdien regelmatig enkele dagen of een weekje ‘Camino wandelen’, langs de Portugese kust of in Galicië. Ik neem ook af en toe een groepje mensen mee op mijn Camino’s. Elke voorbereiding is dan een ontdekkingstocht op zich. Zo ontdekte ik ook dat er in Braga maar liefst 6 verschillende Caminoroutes naar Santiago vertrekken of passeren, elk met hun historiek, hun moeilijkheidsgraad en hun uitdagingen. Dat die routes als het ware in mijn achtertuin passeren, daar kan ik alleen maar erg dankbaar voor zijn.
Camino wandelen heeft iets bijzonder, telkens opnieuw. Laten gebeuren wat moet gebeuren en openstaan voor elk magisch moment onderweg. Mensen ontmoeten en een babbeltje slaan. Genieten van een stuk fruit uit een kistje dat langs de weg staat met een bordje ‘voor de pelgrims’. Versleten, achtergelaten wandelschoenen en andere getuigen van menselijke inspanningen. Stickers met het telefoonnummer van lokale taxidiensten subtiel op paaltjes langs de weg. Je voelt aan alles dat dit een bijzonder pad is. Als de straatstenen konden spreken… Gelukkig kunnen ze dat niet, maar je voelt aan alles dat dit iets bijzonder is. Iets magisch. Iets dat je wil beleven.
Ik deel in dit artikel graag het resultaat van mijn opzoekingswerk (in een notendop) over de 6 Caminoroutes in Braga en over de link van Braga met Santiago de Compostela. Het is bij deze tevens een uitnodiging aan alle pelgrims om ook eens voor Braga te kiezen als startpunt van een Camino. Of om Braga als Camino-stad te komen ontdekken na de aankomst in Santiago de Compostela.
Bij vertrek voor mijn allereerste Camino in 2021, bij de Sé Catedral in Braga.
Over Braga
Braga, de oudste* én 3de grootste stad van Portugal, ligt op 60 km ten Noorden van Porto.
Braga werd gesticht door Keizer Augustus (‘Bracara Augusta’) in 16 vC in het Romeinse tijdperk. Talrijke archeologische en historische overblijfselen verwijzen vandaag nog naar de ontstaansgeschiedenis.
Op basis van de oppervlakte is Braga de 3de grootste stad van Portugal. Ze telt vandaag iets meer dan 200.000 inwoners.
Braga, de stad die ik al meer dan 5 jaar mijn thuis mag noemen.
Braga, het Rome van Portugal
De Christelijke invloed is alomtegenwoordig in Braga, ook vandaag nog. Het bisdom Braga werd reeds gesticht ten tijde van de Romeinen. De stad telt vandaag nog 82 kerken, 76 kapellen, 1 kathedraal en 2 heiligdommen. Het meest bekende heiligdom is Bom Jesus do Monte, het monumentale bouwwerk met de witte trappen en de basiliek, gelegen op een heuvel net buiten de stad en erkend als Unesco Werelderfgoed. Enkele kilometers verderop, op het hoogste punt van Braga, ligt Sameiro, het andere heiligdom gewijd aan O.L.V. van Sameiro. Je hebt er een fenomenaal uitzicht over de regio.
Historische band met Santiago de Compostela
Braga is een van de oudste en belangrijkste religieuze centra van Portugal, met een rijke geschiedenis van christelijke devotie. Santiago de Compostela en Braga delen een christelijk erfgoed. De gedeelde religieuze en culturele geschiedenis versterkt de band tussen de twee steden.
De 6 Camino-routes in Braga
Ten tijde van de Romeinen was Braga het administratief centrum van Galicië en overblijfselen van Romeinse kasseiwegen, de Via Romana, verwijzen vandaag nog naar het belang van de stad en de rechtstreekse verbinding met Rome. Dankzij deze historische toegangswegen heeft Braga ook een bijzondere band met de Camino naar Santiago de Compostela. Hoewel Braga niet direct op de (huidige) meest bekende Portugese routes van de Camino ligt, zijn de sterke religieuze en historische banden met de pelgrimage nog nadrukkelijk aanwezig.
Braga’s geografische ligging op verscheidene Camino-routes, in combinatie met zijn diepgewortelde religieuze betekenis, maakt het een belangrijke schakel in het netwerk van pelgrimsroutes die naar Santiago de Compostela leiden. Meer nog, de stad is het knooppunt van maar liefst 6 verschillende routes naar Santiago.
Vooral voor wie niet houdt van de grote drukte op de populaire routes naar Compostela, zijn er prachtige alternatieven in het Noorden van Portugal, al dan niet met vertrekpunt in Braga.
—
*Volgens sommigen is Braga de oudste stad van Portugal, volgens anderen is dat Ponte de Lima. Welke stad werkelijk de oudste van Portugal is, hangt af van hoe je “oudste stad” definieert.
Braga:
Historische achtergrond: Braga is gesticht door de Romeinen rond 16 v.Chr. onder de naam Bracara Augusta en was een belangrijk administratief centrum in de Romeinse provincie Gallaecia. Het groeide uit tot een van de belangrijkste steden in het noordwesten van het Iberisch schiereiland en heeft sindsdien een ononderbroken geschiedenis van bewoning.
Religieus en cultureel belang: De stad werd later een belangrijk christelijk centrum, wat bijdraagt aan de status als een van de oudste steden van Portugal.
Ponte de Lima:
Historische achtergrond: Ponte de Lima claimt ook de titel van oudste stad, maar dit komt voornamelijk doordat het de oudste charterstad (vila) van Portugal is. Het kreeg zijn stadsrechten in 1125 van Teresa van León, moeder van koning Afonso I van Portugal. Dit maakt het de oudste officieel erkende stad in het huidige Portugal.
Romeinse geschiedenis: Hoewel het een rijke Romeinse geschiedenis heeft en er Romeinse bruggen en andere overblijfselen zijn, is het vanuit stedelijke ontwikkeling en omvang niet zo groot geweest als Braga.
Conclusie:
Braga kan worden beschouwd als de oudste stad van Portugal in termen van ononderbroken bewoning en historische betekenis, vooral vanwege zijn Romeinse oorsprong.
Ponte de Lima is echter de oudste charterstad van Portugal, met officiële stadsrechten die het de titel geven van oudste erkende stad in het koninkrijk Portugal.
Dus, afhankelijk van het perspectief (continuïteit van bewoning vs. officiële erkenning), kan zowel Braga als Ponte de Lima als “oudste stad” worden beschouwd.
Caminho Português Central por Braga (de oude centrale route)
De Caminho Português Central is vandaag één van de meest populaire Camino-routes. Meestal wordt deze route gestapt vanaf Porto via Barcelos naar Ponte de Lima en Valença, richting Tui, net over de grens met Spanje. Wat minder geweten is, is dat deze route oorspronkelijk niet via Barcelos maar via Braga liep.
De Portugese Camino via Braga was een veelgebruikte route op Portugees grondgebied, tot het eerste kwart van de 14e eeuw, toen de Barcelos-brug werd gebouwd en de Ponte de Lima-brug werd gerenoveerd. De route door Braga liep langs de oude Via Romana XIV die Lissabon, Santarém, Coimbra, Porto, Maia en Braga met elkaar verbond.
Het oude traject van Maia via Braga naar Ponte de Lima is vandaag nog steeds in gebruik. Het is dus perfect mogelijk om je Caminho Português Central te starten in Braga, als je de drukte van Porto wil vermijden. Vanuit Braga loopt de route via Vila Prado (over de historische brug) richting Vila Verde om na na 36 km in Ponte de Lima aan te sluiten op het huidige, gekende traject van deze Camino.
Wist je dat er vanaf de luchthaven in Porto om het uur een rechtstreekse shuttlebus is die je in 45 min. naar het centrum van Braga brengt? Uiteraard kan je ook gewoon beginnen te stappen vanaf de luchthaven, op het oude traject van Maia naar Braga.
In Braga is de Kathedraal ‘Sé de Braga’ hét knooppunt van alle Camino’s die in de stad vertrekken, passeren of kruisen.
Meer info over deze route: https://www.visitmaia.pt/produtos-turisticos/caminho-portugues-central-por-braga
Ponte de Prado, over de rivier Cávado, die de grens van Braga vormt in het noorden van de stad.
Foto’s onder:
- Sé Catedral, Braga
- Wandel de stad uit, richting Ponte de Prado
- Capela de São Frutuoso, één van de vele heiligen in Braga
- Vanaf hier volgen de oude centrale route en de Caminho de Torres hetzelfde traject
Caminho de Torres, 600 km vanaf Salamanca
De Camino de Torres ontleent zijn naam aan zijn beroemdste pelgrim, de Salvadoraanse schrijver Diego de Torres Villarroel. Het is een Jacobijnse route die loopt langs oude middeleeuwse wegen die Salamanca en het binnenland van Portugal met het westen van het schiereiland verbond alsook de kustroutes die toegang gaven tot Santiago de Compostela.
Diego de Torres Villarroel koos een weinig gedocumenteerde route op de Camino de Santiago om zijn pelgrimstocht uit te voeren. Hij deed dat simpelweg omdat daar een pad liep.
De historische dimensie van deze route is verrassend voor de huidige pelgrims. Je vindt er oude kloosters en herbergen, waar reizigers overnachtten, en een aanzienlijk aantal middeleeuwse en moderne bruggen, die doen denken aan oude reisroutes. Daartussenin zijn er een indrukwekkende reeks tekenen van de cultus van Santiago, soms op zulke afgelegen plaatsen dat de impact van de Jacobijnse tradities op de geschiedenis van het binnenland van Portugal niet anders kan opvallen.
De toegang tot Lamego vanuit het zuidoosten, het oversteken van de rivier de Douro of de toegang tot de middeleeuwse weg die Amarante met Braga verbond, via Guimarães, zijn aspecten van de authenticiteit van deze Camino de Santiago en zijn diepe wortels in de Middeleeuwen.
Als je de bijna 600 kilometer lange route van deze Camino de Santiago bewandelt, kom je steile beklimmingen en lange, eenzame trajecten tegen. Maar je wandelt ook door verrassende stadscentra, adembenemende landschappen en je ontdekt verrassend erfgoed.
De Camino de Torres loopt langs vier werelderfgoedlocaties en zes kathedralen. Maar de soms discrete erfenissen van de voorouderlijke cultus van Santiago zijn belangrijker, zoals bijvoorbeeld de oudste sculpturale voorstelling van de apostel in Portugal, gegraveerd op de voorgevel van de hoofdkerk van Sernancelhe.
Het erfgoed dat verband houdt met de cultus van Santiago en de pelgrimsroutes van de Camino de Santiago is structureel aanwezig. De ‘Portiek van de Vergeving’ in de kathedraal van Ciudad Rodrigo, het monumentale complex van São Gonçalo de Amarante – legendarische pelgrim die ijverde voor de bouw van een brug over de rivier de Tâmega ten behoeve van de reizigers – of de kerk van Santiago in Braga zijn indrukwekkende voorbeelden van Jacobijnse aanwezigheid in deze gebieden.
En er is nog zoveel meer op deze Camino de Santiago… van de monumentale brug van Ucanha tot de eenvoudigste en meest onopgemerkte Cavalar-brug, van het fort Nuestra Señora de la Concepción tot de vestingstad Valença, van de duikfontein van Póvoa de Rei tot aan de fontein van Santiago in Braga, er is een immens erfgoed dat de historische wortels van deze route weerspiegelt.
Vanaf Braga loopt de route naar Ponte de Lima, om vervolgens hetzelfde traject als de Caminho Português Central te volgen tot Santiago de Compostela.
Alle praktische en historische info, inclusief de GPX-bestanden van de etappes én een handige planner vind je op https://www.caminhodetorres.pt/
Er is eveneens gratis een overzichtelijk plan én een uitgebreide gids beschikbaar (bij Turismo de Braga of bij Ann Kempeneers).
Foto’s onder:
- Lamego, op de trappen van het Santuário de Nossa Senhora dos Remédios
- De Douro oversteken in Peso da Régua
- Kerk en klooster van São Gonçalo in Amarante
- Castelo van Guimarães
Caminho da Geira e dos Arrieiros, de mooiste van alle routes naar Santiago, 239 km vanuit Braga
De Caminho da Geira e dos Arrieiros heeft bijzondere historische en culturele waarde en is vooral bekend omdat ze voor een groot deel samenvalt met oude Romeinse wegen en paden die werden gebruikt door de Arrieiros (muilezeldrijvers) om goederen te vervoeren tussen Portugal en Galicië.
Daarmee hebben we meteen een verklaring van de naam.
Romeinse Weg (Geira)
Een groot deel van de route volgt de oude Romeinse weg, bekend als de Via Nova of Geira Romana, die dateert uit de 1e eeuw na Christus. Deze weg was oorspronkelijk aangelegd om Braga (het toenmalige Bracara Augusta) met Astorga te verbinden.
Langs de route zijn veel Romeinse mijlpalen, bruggen, ruïnes en andere archeologische vondsten te zien, wat de wandeling een uniek historisch karakter geeft.
Arrieiros (Muilezeldrijvers)
De Arrieiros waren handelaren die muilezels gebruikten om goederen zoals wijn, zout en vis van Portugal naar Galicië en vice versa te transporteren.
De route volgt deels hun traditionele handelsroutes en geeft een inzicht in het historische economische leven tussen Portugal en Spanje.
Vanuit Braga gaat de route via Caldelas richting Nationaal Park Peneda-Gerês, via Terras de Bouro en Campo de Gerês, waarna de grens met Spanje wordt overgestoken in Portela do Homem. Vervolgens gaat het naar Lobios en dan heel even terug op Portugees grondgebied, via Castro Laboreiro opnieuw de grens over naar Cortegada. Vervolg van het traject: Pazos de Arenteiro – Beariz – Codeseda – Couso (Pontevea) – Santiago de Compostela.
De Caminho da Geira e dos Arrieiros wint aan populariteit bij pelgrims die op zoek zijn naar een minder drukke en meer afgelegen route.
Het pad is uitdagend, met bergachtige delen en afwisselend terrein, maar biedt spectaculaire landschappen, van bossen tot rivieren en bergen. Naast de historische betekenis biedt de route prachtige uitzichten, van groene valleien en berglandschappen tot oude stenen bruggen over rivieren. De route doorkruist ook verschillende natuurreservaten en beschermde gebieden (o.a. het Nationaal Park Peneda-Gerês), wat het aantrekkelijk maakt voor natuurliefhebbers.
Samengevat is de Caminho da Geira e dos Arrieiros met haar 239 km een fascinerende mix van geschiedenis, cultuur, natuur en pelgrimage, met een unieke link naar het Romeinse verleden en het traditionele leven van handelaren in de regio.
Het is bovendien één van de Camino-routes die vanaf hun vertrekpunt rechtstreeks naar Santiago de Compostela leiden, zonder onderweg op een andere route aan te sluiten.
De andere rechtstreekse routes zijn: Camino Francés, Camino del Norte, Camino Primitivo, Camino Portugués en de Via de la Plata.
Praktisch gezien is de infrastructuur voor eten en slapen onderweg op de Caminho da Geira e dos Arrieiros (nog) beperkt. Er zijn voldoende accommodaties, op voorwaarde dat je uitgetekende etappes volgt. Ook de bewegwijzering is niet optimaal. M.a.w. je hebt zeker een routebeschrijving/GPS nodig om deze Camino te stappen. Anderzijds is dit een route met een zeer hoog ‘avontuurgehalte’. Zeker voor wie van afzondering en alleen stappen in de natuur houdt, is dit een aanrader!
Wil je deze Camino stappen, dan is een goede voorbereiding een must, zowel fysiek als wat het praktische betreft. Je vindt ongetwijfeld alle info die je nodig hebt via deze website: https://www.debragaasantiago.com/geira-arrieiros/
En het mag toch ook gezegd dat de lokale contacten in Braga je een heel eind op weg kunnen helpen, zelfs in het Nederlands!
Deze handige gids is een aanrader als je de Caminho da Geira e dos Arrieiros wil stappen!
Caminho Minhoto Ribeiro, 265 km vanuit Braga
De Caminho Minhoto Ribeiro is eveneens een minder bekende, maar historische pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. Deze route loopt door de regio Minho (vandaar de naam “Minhoto”) en langs de wijnstreek van de Ribeiro in Galicië, Spanje.
Camino Miñoto Ribeiro (dit is de Spaanse schrijfwijze) is één van de oudste routes die het noorden van Portugal met de stad van St. Jacobus de Apostel verbond. Het lijkt de ruggengraat te zijn van een gebied dat onder andere de drie kenmerkende elementen omvat die het zijn eigen karakter verlenen: natuur, thermaal water en wijn.
Uit de beschrijving in een werk “El Camino Portugués” (“De Portugese Weg”) van Luis Fernández Garrido leren we: “… vandaag de dag loopt de Weg van St. Jacob nog steeds voor het grootste deel over dezelfde paden, talrijke Romeinse wegen en geplaveide middeleeuwse paden…” Dit relationele karakter kan worden herleid tot echt oude tijden, aangezien het oude ruïnes en prehistorische nederzettingen verbindt, en de grote overvloed aan megalithische sites en graven, die ons herinneren aan de primitieve bewoners van deze plaatsen.
Deze voorzienigheidsontwikkelingen en vitaliteit zouden later worden verrijkt met een uitzonderlijke Romeinse weg die door deze oude route loopt, de Camiño Miñoto Ribeiro. Zo komen we vanuit de landen van Bracara Augusta (de oorspronkelijke Romeinse naam van Braga) en via Baixa Limia, de magnifieke Serra do Xurés, en langs de rivier de Miño uiteindelijk aan in Ribeiro. De wijn van deze regio is naar Santiago vervoerd door de dragers, die de route delen met de pelgrims.
Een duidelijke weerspiegeling van deze realiteit was een verzoek van Don Pedro Martin Cermeño García Paredes –de kapitein-generaal van het koninkrijk Galicië– tijdens een eerbetoon ter nagedachtenis aan de kanunnik van de kathedraal van Santiago D. Jorge Cisneros. Na een bad te hebben genomen in warmwaterbronnen in de stad Cortegada klaagde hij over de toestand van de wegen die van daaruit naar Santiago leidden, de bruggen en kruisingen, die in een slechte staat waren, “zodat pelgrims, reizigers en handelaren met minder ongemakken konden reizen”.
Dit alles werd mogelijk gemaakt dankzij de talrijke diensten die langs de route waren ontwikkeld, gerelateerd aan pelgrimstochten en wijnmakerij. De orde van de Tempeliers, de ziekenhuizen van Sint-Jan, later omgebouwd tot één van de orde van Malta, hebben een aanzienlijk erfgoed nagelaten. Zo zijn er gegevens van ziekenhuizen in Sta. María de Fiães (St. Maria van Fiães), San Salvador de Paderne (De Verlosser van Paderne) in Melgaço, of de kerk van Santiago de Barbeita (St. Jacobus van Barbeita) in Monção, ziekenhuis in Entrimo, Sta. María del Hospital del Condado, San Pedro de la Torre (Padrenda), Priorato de Refoxos (Cortegada), San Mauro (Arnoia), tot 6 ziekenhuizen in de stad Ribadavia, Cabanelas en die in Beade y Pazos de Arenteiro.
Het is zowel merkwaardig als betekenisvol dat al deze strategisch gelegen instellingen één ding gemeen lijken te hebben: de overvloed aan thermaal water. Van ‘caldas de Lobios’ (warmwaterbronnen in Lobios), via die in Braga, Ponte da Barca, Arcos de Valdevez, Monção, MeIgaço, Padrenda (La Granja), Cortegada de Baños, Arnoia, Prexigueiro, ze boden allemaal de perfecte verlichting voor de uitgeputte pelgrims, of andere kwalen die ze onderweg hadden opgelopen.
Een kort historisch overzicht van deze route
We hebben het ongetwijfeld over een andere uitstekende route die Noord-Portugal met Galicië verbond. Het is weliswaar een route die landinwaarts leidt, in tegenstelling tot de kustroute via Valença en Tui.
De route kent drie mogelijke grensovergangen van Portugal naar Spanje:
- De basisroute, 265 km vanuit Braga, via Vila Verde, Ponte da Barca, Arcos de Valdevez, Monçao, Melgaço, door de gemeenten Padrenda, Pontedeva, Cortegada, Arnoia, CastreIo de Miño, Ribadavia, Beade, Leiro, CarbaIIiño, Boborás, Beariz, Forcarei, A Estrada, Vedra, Boqueixón en Santiago de Compostela.
- Een variante: Braga, Vila Verde, Ponte da Barca, Ermelo, Lindoso, hacia Baixa Limia, Lobios en Entrimo, Castro Laboreiro, waar het aansluit op de hoofdroute.
- Vanuit Terras de Bouro, het oude Río Caldo, tot aan de buitenwijken van Lobios en richting Entrimo en Castro Laboreiro, waar het aansluit op de hoofdroute.
Net als bij andere routes naar Santiago was deze route een belangrijk pad voor zowel religieuze pelgrims als voor handelaren die goederen zoals wijn, olijfolie en andere producten vervoerden tussen Portugal en Spanje.
Een van de bijzondere kenmerken van deze route is dat het door de Ribeiro-wijnregio loopt, een van de oudste wijnregio’s van Galicië, beroemd om zijn witte wijnen. Pelgrims kunnen tijdens hun tocht door dit gebied de wijngaarden bewonderen en proeven van de lokale wijntradities die al sinds de Romeinse tijd bestaan.
Het terrein varieert van relatief vlakke stukken tot heuvelachtige delen, vooral bij het oversteken van de grens tussen Portugal en Spanje, waar de Minho-rivier de natuurlijke grens vormt.
De route biedt een prachtige afwisseling van landschappen, van groene heuvels en valleien tot rivieren en wijngaarden.
Je passeert kleine dorpen, historische kerken, kapellen en andere monumenten die deel uitmaken van de rijke culturele en spirituele geschiedenis van deze regio.
Samengevat is de Caminho Minhoto Ribeiro een prachtige alternatieve pelgrimsroute die niet alleen spirituele betekenis heeft, maar ook diepe banden met de lokale cultuur en geschiedenis, vooral door de wijntradities in de Ribeiro-regio. Het is een uitstekende keuze voor pelgrims die een rustigere en meer landelijke route zoeken, met een unieke focus op de geschiedenis van wijnbouw en grensoverschrijdende handel tussen Portugal en Galicië.
Wil je deze Camino stappen, dan is een goede voorbereiding, zowel fysiek als praktisch) een must. Je vindt ongetwijfeld alle info die je nodig hebt (inclusief de GPS-bestanden voor Wikiloc) via deze website: https://www.caminominotoribeiro.com/en/camino-minoto-ribeiro.htm
Caminho de São Rosendo e da Rainha Santa, 248 km vanuit Braga
De Caminho de São Rosendo volgt de historische pelgrimstocht van koningin-gemalin (Rainha Santa) Isabel van Portugal in de 15e eeuw.
São Rosendo, of Rudesindus in het oorspronkelijke Latijn, werd op 26 november 907 geboren in São Miguel do Couto, Santo Tirso (tussen Porto en Braga). Zijn hele leven diende hij de hoogste magistraten en werd hij één van de belangrijkste spirituele referenties in het middeleeuwse christendom. Hij was bisschop van Dume en Mondonhedo tussen 925 en 950, en beheerder van de Sé Compostelana tussen 968 en 977. Hij staat aan de oorsprong van het klooster van Monte Córdova, in Santo Tirso, en het klooster van Celanova, in Galicië, waar hij stierf op 1 maart 977 en begraven. In 1195 werd hij heilig verklaard door paus Celestinus III.
De route van São Rosendo volgt de route van oude Romeinse wegen, zoals de Via Nova van Braga naar Santa Comba de Bande en vanaf de Visigotische kerk, een zijtak die Aquis Querquennis via Ourense met Lugo verbond.
De Caminho de São Rosende volgt dus vanuit Braga voor een gedeelte dezelfde route als de Caminho da Geira e dos Arrieiros: Braga – Caldelas – Santa Cruz – Campo do Gerês – Lobios. Vanaf Lobios loopt de route via Santa Comba de Bande en Celanova (waar São Rosendo stierf en begraven werd) tot Ourense. In Ourense sluit de route van São Rosende aan op de Camino Sanabrés / Via de la Plata, voor de laatste 107 km (ongeveer).
Omschrijving van de weg volgens de route die pater José Matos Ferreira tijdens zijn pelgrimstocht in 1728 heeft beschreven:
‘We beginnen onze reis in de Portugese stad Braga. Na het oversteken van de Cávado rivier bij Amares, beklimmen we geleidelijk het Gerês-gebergte om Galicië te bereiken via Portela do Homem.
De Caldo-rivier leidt ons naar de overblijfselen van het Romeinse landhuis van Aquis Ogeresibus en naar de thermale baden naast de spa.
We vervolgen onze reis langs de Via Nova tot we Lobios bereiken, waar het hoofdkwartier van het natuurpark Baixa Limia-Serra do Xurés zich bevindt. We vervolgen onze weg naar Ganceiros en steken vervolgens de Limia over, de rivier van Oblivion, de door de Romeinen gevreesde Lethes. Grenzend aan de Viso-berg zien we de kerk van Santa Comba de Bande, een Visigotisch juweel uit de 7e eeuw, waar ooit de resten van San Torcuato lagen.
Aan de ene kant van het As Conchas-reservoir wacht een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen op het Iberisch Schiereiland, Aquis Querquennis, dat onder andere beschikt over een aantal ontspannende thermale baden. Verderop verlaten we de route van de Via Nova om een spectaculair smal pad te nemen dat een oude Romeinse weg volgt. Tussen eiken- en kastanjebossen, steken we de Cadós-rivier over en stijgen we naar de Alto do Vieiro, om Verea te bereiken, waar het pad wordt gemarkeerd door de kapelletjes ‘petos de ánimas’ en kruisbeelden, ‘cruceiros’.
Het imposante beeld van het klooster van Celanova zal ons verwelkomen voordat we de mooie stad bereiken, waar San Rosendo in de 10e eeuw opdracht gaf tot de bouw van de kapel van San Miguel, die tot op de dag van vandaag bewaard is gebleven en waar de equinoxen blijvende beelden achterlaten. De oevers van de rivier de Arnoia leiden naar de gemeente A Merca, bekend om zijn etnografisch geheel van meer dan dertig horreos (graanschuren), in uitzonderlijk goede staat.
In de buurt van Ourense ligt San Cibrao das Viñas, met prachtige kapellen zoals die van de Heilige Christus, “Santo Cristo”, met een Romeinse mijlpaal. Eenmaal in de thermale hoofdstad van Galicië vervolgen we onze reis langs de Vía de la Plata. Nog een 100-tal km te gaan tot Santiago de Compostela.’
Meer info over deze route, vanaf Braga, vind je op https://caminodesanrosendo.org/
Eind 2022 werd op initiatief van de gemeente Santo Tirso het traject vanuit de geboorteplaats van São Rosendo toegevoegd aan de route. De gemeentes Santo Tirso, Famalicão, Guimarães, Braga, Amares en Terras do Bouro engageerden zich om het traject over hun grondgebied te bewegwijzeren. Dat is op dit moment nog ‘werk in uitvoering’.
Caminho Português de Santiago de Leon de Rosmithal (240 km tot Braga vanaf Freixo de Espada à Cinta)
Dit is de zesde route, die in de loop van 2024 werd voorgesteld, nadat er uitvoerig historisch onderzoek werd verricht, voornamelijk onder impuls van de gemeente Povoa de Lanhoso, buurgemeente van Braga.
Historische achtergrond
Leon de Rosmithal (1425 – 1486) behoorde tot de Lev de Rozmitál, een familie van hoge adel en de meest invloedrijke familie in Midden-Bohemen, een regio in Tsjechië. Zijn zuster, Jeanne van Rosmithal, was getrouwd met de koning van Bohemen, George van Podiebrad, die, omdat hij protestants was en tegen de pauselijke macht vocht, een slechte reputatie had in Europa.
Om het slechte imago van de koning en de regio zelf te verzachten, droeg de vorst Leon de Rosmithal op om op een zeer belangrijke Europese missie te gaan. Een missie met politieke, militaire en religieuze doelstellingen. De belangrijkste opdracht was een bezoek aan het graf van de apostel Santiago en de koning vroeg hem om te bidden voor de regio Bohemen en hen te bevrijden van de kwelling die over het gebied heerste.
Vergezeld van 52 paarden en 40 vertrouwelingen verliet hij Praag op 26 november 1465 met een aanbevelingsbrief voor de keizer van Duitsland. De groep reisde vervolgens door Nederland, België, Engeland, Frankrijk, Spanje, Portugal, Italië, Oostenrijk en Tsjechië, waar ze in april 1467 weer aankwamen.
Caminho Leon de Rosmithal in Portugal (naar Braga)
Komend uit Salamanca en via Hinojosa de Douro stak de delegatie de rivier de Douro over met behulp van een boot en na zeer zware tocht kwamen ze in het jaar 1466 aan in Freixo de Espada à Cinta. Vanuit dit dorp in Trás-os-Montes vervolgden ze hun reis via: Torre de Moncorvo – Alebra (Abreiro) – Villa Panca (Vila Pouca de Aguiar) – ze staken de Tâmega over bij de “puente de piedra” – Barcodevonde (Arco de Baúlhe) – Lanhoso (Póvoa de Lanhoso) – Braga (waar dit traject eindigt).
De Tsjechische delegatie vervolgde hun reis via Ponte de Lima, Valença do Minho, Tui… de route die tegenwoordig bekend staat als het de Caminho Português Central.
Aangekomen in de stad Braga werd de entourage ontvangen door Afonso V, koning van Portugal, die hen acht dagen onderdak verleende, zodat ze konden uitrusten van de toch al lange en vermoeiende reis. Voordat hij het pad naar het graf van de apostel hervatte, bood Afonso V 2 paarden aan aan Leon de Rosmithal, waarschijnlijk als een gebaar van dankbaarheid voor de brief die de baron meebracht van D. Leonor van Portugal (getrouwd met keizer Frederik III) om aan de Portugese koning te bezorgen.
De historische route in kaart gebracht
Hoe kwam de entourage van Leon de Rosmithal, uit Tsjechië, Freixo de Espada à Cinta binnen en arriveerde zonder problemen in Braga? En welke belangrijke personen en groepen legden in de eeuwen nadien nog dezelfde weg af?
De kennis over de evolutie van deze route doorheen de geschiedenis alsook het in kaart brengen van de huidige route is het resultaat van grondig opzoekingswerk, voornamelijk onder het impuls van de gemeente Povoa de Lanhoso (buurgemeente van Braga). Deze zeer recente studie heeft geleid tot hetgeen vandaag bekend is over deze historisch belangrijke route.
Meer details over het opzoekingswerk zijn te vinden op de website https://www.povoadelanhoso.pt/caminho-portugues-santiago-leon-rosmithal/, waar ook de volledige presentatie beschikbaar is.
Na de bibliografische compilatie, zijn alle historische en archeologische gegevens overgebracht naar de cartografie en deze zijn vergeleken met de beschikbare kilometers in de kroniek van de reis van de Boheemse edelman Leon de Rosmithal de Blatna.
Dit werk resulteerde in een route van ongeveer 240 kilometer die twaalf gemeenten doorkruist (Freixo de Espada à Cinta, Torre de Moncorvo, Vila Flor, Mirandela, Murça, Alijó, Vila Pouca de Aguiar, Ribeira de Pena, Cabeceiras de Basto, Vieira do Minho , Póvoa de Lanhoso en Braga).
Vanwege de uitbreiding en stedelijke ontwikkeling van de gebieden, zullen historisch gezien sommige delen van de route niet langer overeenkomen met de oorspronkelijke route. Welke route naar Santiago heeft door de eeuwen heen geen veranderingen en aanpassingen ondergaan?
Het ononderbroken gebruik door mensen liet echter onuitwisbare sporen achter op de doorkruiste gebieden. Sporen die vandaag voor een historische erfenis zorgen.
Het afleggen van de ongeveer 240 kilometer van de Portugese Camino van Santiago de Leon de Rosmithal (of 260 kilometer, als je ervoor kiest om de route te beginnen bij de Almirante Sarmento Rodrigues-brug, over de rivier de Douro (in Freixo de Espada à Cinta)) is jezelf onderdompelen in een gebied met prachtige uitzichten, vol emoties, natuurlijk, religieus en historisch erfgoed dat de zintuigen van elke pelgrim prikkelt.
Deze Camino is op dit moment nog in de ‘ontwikkelingsfase’, d.w.z. dat er op het vlak van signalisatie en accommodaties nog weinig of niets structureel georganiseerd is. Deze route is echter prachtig als je van uitdaging en avontuur houdt en als je specifiek op zoek bent naar een alternatieve, rustige route. Wil je deze Camino stappen, dan is een goede voorbereiding, zowel fysiek als praktisch) een must. Je vindt alle info die je nodig hebt (inclusief de GPS-bestanden voor Wikiloc) via deze website: https://www.povoadelanhoso.pt/caminho-portugues-santiago-leon-rosmithal/
Vanuit Povoa de Lanhoso naar Braga loopt deze route o.a. langs de Via Romana XVII
Praktische info
Bereikbaarheid Braga
Rechtstreeks verbinding met de luchthaven van Porto
- De Getbus (shuttlebus) brengt je in 45 min. van de luchthaven naar het centrum van Braga. Een ticket kost 9 euro (prijs 2024) en je kan het zowel online kopen (getbus.pt), als aan het loket op de luchthaven of zelfs bij het opstappen aan de chauffeur (op voorwaarde dat er nog plaatsen beschikbaar zijn natuurlijk).
De Getbus rijdt vanaf 5 u. ’s morgens tot middernacht, zowat om het uur, in beide richtingen en zonder stop onderweg.
Op de luchthaven vind je de halte van de Getbus direct bij het buitenstappen van de aankomsthal. Eenvoudiger kan het niet zijn! - Een andere optie is de Flixbus (flixbus.be). Je kiest in dat geval de bus van de luchthaven in Porto naar Santiago de Compostela, die een stop maakt in Braga.
- Pelgrims die liever al vanaf de luchthaven willen beginnen stappen, kunnen vanaf Maia de Caminho Português Central por Braga (de oude centrale route) volgen.
Rechtstreekse verbinding met Santiago de Compostela en Vigo
- Vanuit het centrum van Braga is er een rechtstreekse verbinding met Santiago de Compostela, met de Flixbus.
- Omgekeerd kan je bij het treinstation in Santiago de Compostela de Flixbus naar Braga Deze bus rijdt na Braga nog verder naar de luchthaven van Porto.
- Afhankelijk van de Flixbus die je kiest, is er al dan niet een stop in Vigo.
- Info en tickets op flixbus.be.
Accommodaties in Braga
- Pelgrims kunnen overnachten in ‘Casa da Roda’, in de Rua São João nr. 3.
- Pousada de Juventude (jeugdherberg), gelegen in de Rua de Santa Margarida nr. 6 is eveneens een optie.
- Daarnaast zijn er tal van accommodaties in het centrum van de stad, gaande van hostels, hotels, appartementen, vakantiehuizen, enz. in alle prijscategorieën. Op de meest gebruikte boekingssites vind je ongetwijfeld de gewenste slaapplek.
Bezienswaardigheden in Braga, gelinkt aan San Tiago
- Sé Cathedral
- Igreja de São Tiago da Cividade (San Tiago-kerk) (foto’s onder)
- Fonte Seiscentista de São Tiago (fontein) op het Largo de Santiago (Santiago-plein) (foto onder)
- Fonte de São Tiago (met beeld van Santiago) in de Rua da Boavista
Credential en stempel
Je kan een credential en een stempel bekomen bij de Dienst Toerisme, op de hoek van de Avenida de Liberdade, vlakbij de Praça da Republica. Je vindt er ook de pelgrimsschelpen.
Ook in het ticket-office van de Sé Cathedral kan je een credential en een stempel bekomen.
Wil je je Camino in Braga starten, of passeer je in Braga, dan kan je ook steeds contact opnemen met Ann Kempeneers (www.wandeleninbraga.be) voor info, tips of gewoon voor een koffietje en een babbel.
Conclusie
Wie op zoek is naar een rustige route, met extra uitdaging en een hoog gehalte aan avontuur, vindt op de routes die in Braga vertrekken en/of passeren vast en zeker zijn/haar gading!
Vertrekken of passeren in Braga biedt bovendien een uitgelezen kans om de stad, die nog steeds een verborgen parel is in het Noorden van Portugal, te ontdekken. Je zal er alleszins met open armen ontvangen worden door deze Vlaamse pelgrim!
Statistieken van de Camino de Santiago
De Caminho da Geira e dos Arrieirros, de Caminho Minhoto Ribeiro en de Caminho de São Rosendo zijn opgenomen in de statistieken van het Pelgrimsbureau in Santiago de Compostela. De statistieken zijn gebaseerd op het aantal Compostela’s die afgeleverd worden in het Pelgrimsbureau.
Voor 2024 zien we dat er een kleine 700 pelgrims via de Caminho da Geira e dos Arrieirros arriveerden in SdC. Daarvan startten er een goeie 500 hun tocht in Braga en onder hen waren 8 Belgen (waarvan ik er een aantal persoonlijk ontmoet heb voor hun vertrek).
Volgens diezelfde statistieken zouden er in 2024 in totaal een goeie 1100 pelgrims vertrokken zijn vanuit Braga, verdeeld over de verschillende routes, maar met een groot aandeel op de Caminho da Geira e dos Arrieirros.
Eveneens uit die statistieken is op te maken hoe populair de Camino Francés en de Camino Portugués (central + costa) wel geworden zijn. Samen ‘leveren’ ze niet minder dan 81,5% van alle pelgrims die bij aankomst ook een Compostela afhalen.
De zeer uitgebreide overzichten en statistieken van het Pelgrimsbureau in Santiago de Compostela zijn te raadplegen op https://oficinadelperegrino.com/en/statistics-2/
Bronnen
- https://www.cm-braga.pt/en/0101/conhecer/seja-bem-vindo-a-braga: officiële website van de stad Braga, welkomstpagina in het Engels voor bezoekers
- https://visitbraga.travel/: website van de Dienst voor Toerisme van Braga
- https://www.visitmaia.pt/produtos-turisticos/caminho-portugues-central-por-braga
- https://www.caminhodetorres.pt/: zéér uitgebreide website met alle info over de Caminho de Torres, inclusief routeplanner en app.
- https://www.debragaasantiago.com/geira-arrieiros/: alle info over de Caminho da Geira e dos Arrieirros, met etappes, accommodaties, GPX-bestanden, enz.
- ‘From Braga to Santiago by the Geira Arrieirros’ Way’ (Jeira-Ribeiro-Minhoto) – Carlos da Barreira & Henrique Malheiro, ISBN 9781980825951
- ‘The Way of St James from Braga to Santiago – Geira Arrieirros’ Way – An illustrated Guide to its Cultural and Natural Heritage – Carlos da Barreira & Jorge Fernández, ISBN 9798752285363
- https://www.caminominotoribeiro.com/en/camino-minoto-ribeiro.htm: alle info over de Caminho Minhoto Ribeiro, inclusief downloads van gidsen, GPX-bestanden en nuttige tips voor de voorbereiding.
- https://caminodesanrosendo.org/: alle info over de Caminho de São Rosendo vanaf Braga tot Santiago de Compostela, met alle etappes, accommodaties en voorzieningen.
- https://www.povoadelanhoso.pt/caminho-portugues-santiago-leon-rosmithal/: alle beschikbare info over de Caminho Português de Santiago de Leon de Rosmithal, met alle details van het opzoekingswerk, de GPX-bestanden van de etappes, voorzieningen onderweg, enz.
- ChatGPT.
- Mijn persoonlijke ervaring, als pelgrim en als inwoner van Braga.
Auteur van het artikel + foto’s: Ann Kempeneers
Copyright: niets uit dit artikel mag gekopieerd of overgenomen worden zonder uitdrukkelijke toestemming.